Als je op dit moment naar jezelf kijkt, denk je dan dat je een goede werkhouding hebt? Zit je ontspannen en rechtop? Of heb je wel eens klachten na een dag achter een bureau: gespannen schouders bijvoorbeeld, of pijn in je rug? Met de volgende checklist kun je jouw werkhouding controleren en eventueel bijstellen.
Check je houding
Zithoogte
Maken je knieën een hoek van 90 graden? Ga zo ver mogelijk naar achteren zitten op je stoel, met de romp rechtop en je rug tegen de rugleuning van de stoel. Zet je voeten plat op de grond, recht onder de knieën. Er is sprake van een optimale zithoogte wanneer de bovenbenen gelijkmatig worden ondersteund, niet worden afgekneld door afhangende benen en een hoek van ongeveer 90 graden maken met de onderbenen.
Zitdiepte
Is er genoeg ruimte tussen je stoelzitting en je knieholtes? Wanneer je stevig tegen de rugleuning aan zit moet je een vuist tussen de voorkant van de zitting en de knieholte kunnen plaatsen. Dit voorkomt afknelling van bloedvaten en zenuwen in de knieholte door de rand van de zitting.
Lendensteun
Wordt je onderrug ondersteund? De belangrijkste functie van de rugleuning is het ondersteunen van de neutrale houding van de wervelkolom. De hoogte van de rugleuning moet zo ingesteld worden dat de lendensteun (de bolling in de leuning) aansluit op de holling van je onderrug. Tussen de rugleuning en de zitting dient voldoende vrije ruimte te zijn voor de billen.
Armsteunen
Kunnen je onderarmen ontspannen liggen? Ga zitten en leg de vingertoppen van je rechterhand op je rechter sleutelbeen. De punt van je elleboog wijst de juiste hoogte van de rechter armsteun aan. Herhaal dit met je linkerarm. Bij een juiste instelling is het mogelijk de onderarmen ontspannen op de armsteunen te laten rusten, zonder dat de schouders omhoog worden geduwd.
Beeldscherm
Zit je er recht achter? Het beeldscherm en het toetsenbord moeten zo geplaatst zijn dat je er recht achter kunt plaatsnemen. Spiegelingshinder in het beeldscherm kun je voorkomen door het beeldscherm haaks op het raam en op geruime afstand (+/- 1,5 meter) te plaatsen.
Kijkafstand
Is er voldoende ruimte tussen jou en je scherm? De aanbevolen afstand tussen de ogen en het beeldscherm (kijkafstand) is afhankelijk van de afmetingen van het beeldscherm tussen de 50 en 70 centimeter. Stel de resolutie van je beeldscherm zo in dat je tekst makkelijk kunt lezen zonder naar voren te buigen.
Toetsenbord en muis
Kan je deze met ontspannen armen bedienen? De afstand tot het toetsenbord moet zo zijn dat je er in een goede houding (rechtop zittend met de bovenarmen ontspannen langs het lichaam en de onderarmen en handen horizontaal) op kunt werken. Zorg dat de muis voor je armleuning of voor je romp ligt. Dit voorkomt spanning in je nek-schouderregio.
Nek
Staat je hoofd boven je romp? Wanneer je rechtop zit, is de afstand tussen je hals en je kin normaal gesproken klein, veel mensen hangen teveel met hun hoofd voorover. Houd je hoofd rechtop om spanning in de nek te voorkomen.
