‘Ons vitaliteitbeleid gaat breder dan alleen het stimuleren van en of informeren over bewegen en gezond eten. Vitaliteit is de ziel van onze organisatie. Ondernemen zien we niet alleen als een manier om geld te verdienen. Het is ook een podium voor mensen om zich verder te ontwikkelen. Met als uiteindelijk doel maatschappelijk verbeterd ondernemen om gezamenlijk toegevoegde waarde aan de maatschappij te leveren.'
'Daarbij is in onze visie (werk)geluk niet alleen bepalend voor het uiteindelijk succes, maar ook van de mate van vitaliteit van de persoon in kwestie. Vandaar dat wij als bedrijf naast kennis ook bezit met elkaar delen. Delen met elkaar, maakt elkaar gelukkiger en vitaler.‘
Cultuur
Het gesprek met Pascal Verheugd, directeur HR bij de gespecialiseerde cateraar Hutten, over vitaliteit in relatie tot een gezonde werkvloer, begint op z’n zachtst gezegd anders dan verwacht. Zeker als hij vervolgt met de uitspraak dat vitaliteit ook te maken heeft met veiligheid. ‘Wij geloven in een cultuur dat mensen fouten mogen maken, en niet bang hoeven te zijn hun baan te verliezen. Open communicatie, eigen verantwoordelijkheid, niet betuttelen en de wil om samen te werken zijn daarbij onder meer trefwoorden.’

Samenwerkers
Dat ze bij Hutten het gelijk aan hun zijde hebben, blijkt wel uit de cijfers. In een markt die met 20 procent is gekrompen, noteert Hutten de afgelopen zes jaar een jaarlijkse groei tussen de 12 en 15 procent. Al jaren staat de onderneming in de top tien van beste werkgevers van Nederland en zijn er diverse prijzen gewonnen op het gebied van personeelsbeleid. Recent zijn nog 350 nieuwe medewerkers aangenomen. Dat brengt het totale bestand op 1.700 medewerkers. Verheugd: ‘Wij spreken bewust niet over werknemers of medewerkers. Wij spreken over samenwerkers. We hebben immers elkaar nodig om tot resultaat te komen. Hun inzet is het ingrediënt van het succesrecept dat we samen maken.’
Wij spreken over samenwerkers
Werkgeluk
(Werk)geluk staat bij Hutten hoog in het vaandel. Aan de basis van dit geluk staan volgens Verheugd kernwaarden als transparant, vernieuwend, respectvol en trots. ‘Wij geloven in de kracht van mensen, er is veel vrijheid om zelfstandig te werken en handelen voor iedereen die verantwoordelijkheid kan, wil en durft te nemen. Uiteraard binnen vastgestelde kaders. Je moet niet betuttelend bezig zijn. Het enthousiast ontwikkelen en delen van kennis leidt voortdurend tot verbetering en vernieuwing. We doen het samen en zijn ons hiervan bewust. We stellen ons kwetsbaar op, tonen begrip en respect en laten iedereen in zijn waarde.’

Beste, leukste en gelukkigste
Hutten, dat dagelijks een landelijk netwerk van bedrijfsrestaurants, ziekenhuizen en evenementen van voeding voorziet, wil als bedrijf de beste, leukste en gelukkigste zijn. ‘Gedreven door inspiratie en op zoek naar continue verbetering, maakt dat we voorop lopen. We streven er naar de beste te zijn in culinair, gastvrijheid en concept. Als werkgever willen we de leukste zijn. Ons bedrijf kenmerkt zich door een transparante interne organisatie, collegialiteit en gelijkwaardigheid. We geloven in goed werkgeverschap en bieden een flexibele werkomgeving, een platte structuur en een aangenaam sociaal beleid.
Iedereen kan bij ons zichzelf zijn, en dan ben je op z’n leukst. We streven naar gelukkige samenwerkers. We geloven dat motivatie van binnenuit komt en daarom zorgen we voor een opgewekte open werksfeer’, zo legt Verheugd uit.
Roer drastisch om
De directeur HR verwijst naar onderzoek waaruit blijkt dat de meeste mensen in Nederland zielsongelukkig op hun werk zijn. ‘Dus wil je een gezonde, dan wel gelukkige werkvloer dan moet het roer drastisch om. Veel managers en leidinggevenden zijn volgens de Hollandse school geschoold. Ze kunnen zichzelf niet wegcijferen en durven mensen geen eigen verantwoordelijkheid te geven, omdat zij vinden dat ze dat niet aankunnen. Onzin! Het is de angst die regeert. Je moet de piramide omdraaien. Dan hebben de mensen het naar hun zin en halen ze het beste uit zichzelf. Uiteraard worden er wel duidelijke richtlijnen aangegeven.’
Voor ondernemers die het roer best willen omgooien, maar niet weten hoe, heeft Verheugd tot slot een tip. ‘Experimenteer vanuit de gedachte: wat is voor mij als mens belangrijk.’

Bezit delen
Hutten heeft onlangs voor 20.000 euro huis-, tuin- en keukenspullen gekocht. Die zijn via een online platform beschikbaar voor iedereen binnen het bedrijf. Maar ook de medewerkers zelf hebben de mogelijkheid om spullen uit te lenen via het platform. Van de auto tot het tijdelijk verhuren van je huis tijdens vakantie. ‘Zo heeft het hele gezin van de samenwerker plezier van onze organisatie en cultuur’, aldus Pascal Verheugd die ziet dat mensen meer hun persoonlijk leven meenemen naar hun werk. ‘Het hele gezin heeft plezier als mensen met plezier werken.’