Misschien heb je de zin ‘Zitten is het nieuwe roken’ al eens voorbij horen komen. Het wordt steeds duidelijker dat lange periodes achter elkaar zitten, slecht is voor je gezondheid.

Nederlanders zitten van alle Europeanen het meest: gemiddeld 7 uur op een dag. Door slimmer te werken en elk uur minimaal twee keer op te staan, kun je de negatieve effecten van zitten tegengaan.

Waarom is zitten ongezond?

De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar zittend werk. Veel zitten verstoort de stofwisseling waardoor je meer schommelingen krijgt in de bloedsuikerspiegel. Die schommelingen verhogen de kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten. Ook neemt het gehalte van de goede variant van cholesterol in het bloed af. Mensen die langer dan 4 uur op een dag zitten leven minder lang en lopen meer risico op overgewicht.

Wat kan je doen?

Voldoende bewegen en twee à drie keer per week sporten is gezond. Toch is het geen volledige compensatie voor een werkdag die je zittend doorbrengt. Het belangrijkste wat je kunt doen is ervoor zorgen dat je zo min mogelijk lange periodes achter elkaar stilzit. Probeer allereerst minder te zitten. Kijk eens bewust naar je dag. Hoeveel uur zit jij eigenlijk? En hoe kan je dat verminderen? Kijk eens naar welke werkzaamheden je staand of lopend kunt doen. Denk aan telefoneren, overleg, vergaderen.

Uit de eerste studies naar zittend werken is een voorlopige vuistregel gekomen: Sta twee keer per uur voor minimaal twee minuten op. Breng daarbij in ieder geval je benen in beweging. Als je uitgaat van een werkdag van 8 uur, betekent dat 16 keer op een dag twee minuten staan en bewegen.

Bedenk voor jezelf vaste gewoontes om die momenten in te vullen om zo nooit meer uren aaneengesloten achter je bureau te zitten. Uit onderzoek van TNO blijkt dat het werkt: medewerkers die hun zittijd weten te beperken of regelmatig onderbreken, hebben een kleinere buikomvang en betere bloedwaardes dan mensen die dat niet doen.

Tips om op te staan

  • Houd eens bij hoe vaak je opstaat op een dag. Zet een streepje als je even je plek verlaat, zo weet je of je al vaak genoeg opstaat of meer beweegmomenten moet inplannen.
  • Kom in ieder geval tijdens elke pauze van je plek. Ook als het druk is heb je tijd om een paar minuten je benen te strekken. Als je meer tijd hebt, maak dan een lunchwandeling.
  • Overleg met een collega? Loop langs in plaats van te mailen of bellen. Loop bijvoorbeeld samen even de gang op. Meer tijd nodig? Zoek eens een plek buiten op waar je kunt overleggen.
  • Telefoneren kun je vrijwel altijd staand doen. Ga gerust even zitten om aantekeningen te maken en sta daarna weer op: zo houd je je spieren in beweging.
  • Ook met het halen van een kop koffie, glas water of een printje ben je weer even opgestaan en onderbreek je je zittijd.
zittende man