Een gezond diner; mee kunnen doen aan een Aikido-workshop; een lezing van Richard de Leth met de titel “Oersterk eten als een natuurmens” en een informatieve vitaliteitsmarkt waarbij het belang van gezond eten en voldoende beweging, kunnen ontspannen en lekker in je vel zitten centraal stond. Dit waren in 2016 in het kort de belangrijkste aspecten van de succesvolle uitrol van het nieuw ontwikkelde vitaliteitsbeleid van de Rabobank IJmond. 

Gevraagd naar de achterliggende reden waarom op dat moment een vitaliteitsbeleid is gelanceerd, zegt projectleider Esther ten Hoeve-Lakenman: ‘De Rabobank is een mensenbedrijf. Het welbevinden en het plezier dat de Rabobank medewerkers binnen het bedrijf hebben, stralen ze uit naar onze klanten. Tevreden medewerkers zorgen voor tevreden klanten! Onder druk van de reorganisatie vinden we het belangrijk om medewerkers te ondersteunen om weerbaarder en vitaler te worden. Daarnaast zijn de medewerkers door het project zich bewust van vitaliteit en gaan het gesprek met elkaar hierover aan. Dit kan gaan over voeding, bedrijfsvoetbal, hardloopevenementen of ander vitaliteitsaspecten.’


Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is de paraplu waaronder alle activiteiten ressorteren in het kader van vitaliteit en een gezonde leefstijl. Daarbij staan de lichamelijke fitheid en mentale weerbaarheid van de medewerkers centraal. Voordat ten Hoeve- Lakenman nader ingaat op het (vitaliteit/duurzaamheid) aanbod en de bijbehorende activiteiten binnen de eigen vestiging, legt zij eerst uit dat die enerzijds voortvloeien uit landelijk beleid en anderzijds het resultaat zijn van lokale inspanningen. In het eerste geval gaat het om zaken waarmee medewerkers van alle Rabobank vestigingen door geheel Nederland hun voordeel kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan loopbaanbegeleiding, een talentprogramma specifiek gericht op jongeren, zorg voor oudere medewerkers en diversiteit.

symposium heemskerk sessie rabobank

Menukaart

De lokale invulling heeft inmiddels mede gestalte gekregen door een in eigen beheer ontwikkelde menukaart. ‘Op deze menukaart staan verschillende workshops waaruit de medewerkers kunnen kiezen. Rode draad is het belang van de eigen vitaliteit. Denk daarbij aan stoelmassages, yoga, leren een gezonde keuze maken in de supermarkt of hoe gezond te koken. We horen overigens dat de medewerkers, die in grote getale enthousiast reageren op het aanbod, een gezonde leefstijl doortrekken naar de privé sfeer.'

'Ook horen we dat de mensen het bijzonder leuk vinden om hun collega’s op een andere manier te leren kennen. Leuk is ook dat de personeelsvereniging het initiatief heeft genomen zelf een aantal kleinere workshops te organiseren met het accent op vitaliteit’, aldus Esther ten Hoeve-Lakenman, die eraan toevoegt dat daarnaast bij de Rabobank IJmond traplopen, lunchwandelen en zelf koffie halen worden gestimuleerd.