Tegenwoordig is de isolatie van huizen, bedrijfspanden en kantoorplekken vaak heel goed. In combinatie met de CV aan, is de luchtvochtigheid vaak erg laag. De lucht wordt te weinig ververst en gifstoffen kunnen zich opstapelen.

We worden blootgesteld aan bijvoorbeeld chemicaliën uit bouwmaterialen, meubels, verf, schimmels en bacteriën, rook, schoonmaakmiddelen enzovoort. Wanneer je met meerdere mensen op een paar vierkante meter aan het werk bent, is de lucht snel bedompt door uitgeademde lucht en transpiratie.

vrouw voor muur van planten

Positieve effecten

Uit een studie van NASA is gebleken dat sommige kamerplanten de lucht zuiveren van giftige stoffen. Daarnaast zetten planten koolstofdioxide om in zuurstof en verhogen ze de luchtvochtigheid. Doordat planten sfeer geven aan een ruimte, ontstaat er een meer ontspannen stemming.

Een onderzoek van TNO bewijst dat planten een gunstig effect hebben op het ziekteverzuim. Eén plant per medewerker of één plant per 12 vierkante meter zou voldoende zijn voor een verbeterd klimaat. Medewerkers zouden zich beter kunnen concentreren, minder moe zijn en irritaties aan huid, neus, ogen of keel verdwijnen. Men zou zich minder vaak ziek melden. Gezondheidsinstituut NIGZ zegt dat beeldschermwerkers die uitzicht hebben op groen, minder last hebben van werkstress.

Top 9 planten voor de werkvloer

1. Aloë Vera
De makkelijkste plant om te houden, mits op een zonnig plekje. Aloë Vera helpt de lucht te zuiveren van chemicaliën en vormt een goede indicator. Wanneer er bruine plekjes op de plant verschijnen, dan weet je dat de lucht sterk verontreinigd is.

 

2. Klimop (Hedera)
De absolute nummer 1 volgens de NASA. Deze luchtzuiveraar is ideaal voor mensen met allergieën of astma, die graag in een schone lucht verblijven. Let wel op, het blad zelf is giftig...

 

3. Gras lelie (Chlorophytum)
Deze plant is zo gemakkelijk dat het ook wel de studentenplant genoemd wordt. Een prettige luchtzuiveraar in een werkomgeving waar weinig tijd is voor water en verzorging.

4. Lepelplant (Spathiphyllum)
Een mooi en gemakkelijke plant die weinig licht behoeft, maar veel water nodig heeft. Een koele plek is prettig voor deze plant die meerdere stoffen filtert. Deze plant is giftig voor honden en katten.

5. Areca- of Goudpalm
Naast goede zuiveraar is deze plant ook een goede luchtbevochtiger. Een lichte plek, maar niet direct in de zon, is wenselijk. Evenals vochtige potgrond en een constante temperatuur. 

6. Stokpalm 
Een langzame groeier die weinig licht nodig heeft en bestand is tegen insecten. De Rhapis excelsa kan zowel tegen droge als vochtige lucht.

7. Bamboepalm
Ook wel Mexicaanse Dwergpalm genoemd. Een decoratieve luchtzuiveraar die vooral benzeen en trichloorethyleen filtert. Ook als luchtbevochtiger doet deze palm het goed.

8. Indische Rubberboom
Een gemakkelijke plant die goed is in het zuiveren van formaldehyde uit de lucht. Let ook hier goed op, het blad is giftig. Deze Ficus Elastica doet het ook goed op plaatsen met weinig licht en weinig warmte.

9. Dracaena (marginata)
Een flinke plant die metershoog kan worden, als hij een plekje in de zon krijgt. Deze plant, ook wel Drakenbloedboom genoemd, zuivert xyleen, trichloorethyleen en formaldehyde uit de lucht.

planten