De ambitie van het Nationaal Preventieakkoord, dat in november 2018 werd gelanceerd, is om Nederland gezonder te maken. Het akkoord bevat afspraken over de aanpak van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. 

Jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Ze zijn samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. De potentiële gezondheidswinst is groot met het aanpakken van deze drie onderwerpen. Mensen leven dan langer en met meer gezonde jaren, ze doen minder een beroep op de zorg, ze werken langer door en geven hun kinderen een betere start in hun leven.

Samen sta je sterker

Het akkoord benadrukt dat de uitvoering van een gezamenlijk preventiebeleid vraagt om een integrale aanpak. Het is ondertekend door patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, sportverenigingen en -bonden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de Rijksoverheid. Samen gaan we de uitdaging aan!

Een rookvrije generatie

Elke week raken in Nederland honderden jongeren verslaafd aan roken. De Rijksoverheid wil samen met de organisaties in het Nationaal Preventieakkoord in 2040 een rookvrije generatie maken. Kinderen beginnen niet meer met roken en ook zwangere vrouwen roken niet meer.  En dat zwangere vrouwen niet meer roken. Het aantal rokende volwassenen moet dalen van 23% naar maximaal 5 %.

Enkele maatregelen:

 • De Rijksoverheid wil vanaf 1 april 2020 de accijns op tabak verhogen, zodat een pakje met 20 stuks in 2020 € 1 duurder wordt. 
 • Vanaf 2020 zijn sigaretten en shag niet meer te zien bij de verkooppunten. Bijvoorbeeld in supermarkten. Ook krijgen de verpakkingen dezelfde donkergroen-bruine kleur.
 • Roken bij alle kinderboerderijen en alle kinderopvanglocaties is vanaf 2020 verboden.
 • Hulp bij stoppen met roken komt vanaf 2020 bij alle zorgverzekeringen in het basispakket.
 • Roken is verboden bij alle speeltuinen en zorginstellingen vanaf 2025. 
 • Vanaf 2025 zijn bijna alle sportverenigingen rookvrij.

Overgewicht terugdringen

Bijna de helft van de Nederlanders van 20 jaar en ouder heeft overgewicht. Het doel is dat in 2040 is nog maar 38% van de volwassen Nederlanders te zwaar is. En nog maar 7,1% obesitas heeft. Dat is nu nog 14,5%.

Enkele maatregelen:

 • Fabrikanten gaan suikerhoudende frisdranken, snoep en melkproducten gezonder maken. 
 • Vanaf 2019 gaan de Rijksoverheid, supermarkten en horeca-bedrijven de Schijf van Vijf bekender maken in Nederland. Zodat mensen zelf nog beter voor gezonde voeding kunnen kiezen.
 • Vanaf 2020 bieden minimaal 950 scholen hun leerlingen en personeel gezonde voeding aan in de kantine.
 • Sportclubs en sportscholen willen hun aanbod nog beter toegankelijk maken voor mensen die niet genoeg sporten of bewegen.
 • Vanaf 2025 biedt de helft van de ziekenhuizen gezondere voeding aan patiënten, personeel en bezoekers.
 • Vanaf 1 januari 2019 komt de vergoeding voor deze Gecombineerde Leefstijlinterventie in de basisverzekering.

Problematisch alcoholgebruik

Teveel alcohol drinken is slecht voor de gezondheid. Voor jongeren is alcohol extra schadelijk, omdat het de ontwikkeling van hun hersenen verstoort. Alcohol is ook gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Het doel is dat jongeren en zwangere vrouwen in 2040 geen alcohol meer drinken. En dat het aantal volwassen Nederlanders dat teveel alcohol drinkt daalt van 8,8 % naar maximaal 5%.

Enkele maatregelen:

 • De koppeling tussen sport en alcohol moet veranderen. Vanaf 2019 is er bij amateursportclubs bijvoorbeeld geen alcoholreclame meer te zien langs de sportvelden.
 • Jongeren moeten minder in aanraking komen met alcoholreclame. Voor 2021 komen de drankfabrikanten en verstrekkers van alcohol, zoals slijterijen, hiervoor met oplossingen.
 • In 2022 heeft 70% van de verloskundigen een training gevolgd om alcoholgebruik bespreekbaar te maken bij zwangere vrouwen.
 • Vanaf 2040 is het eten en drinken in 80% van de sportkantines gezonder. Zij bieden bijvoorbeeld geen happy hours of meters bier meer aan.
Gezonde leefstijl