Ongeveer vijftigduizend inwoners telt de uitgestrekte gemeente Goeree-Overflakkee, grotendeels verdeeld over de veertien kernen. Een van de grootste plaatsen is Middelharnis, waar ook het gemeentehuis staat. Hiervandaan werkt JOGG-regisseur Sjoerd Maller aan het bevorderen van de gezondheid van de jongeren op het eiland. Hij kent de gemeente door en door – ‘dat moet ook echt, je moet overal de lokale netwerken kennen en kunnen inschakelen’ – en stort zich nu met evenveel enthousiasme op het stimuleren van een gezondere werkomgeving voor zijn collega’s die bij de gemeente werkzaam zijn. Als je anderen stimuleert zich gezonder te gedragen, moet je dat zelf ook in de praktijk brengen vindt Maller én vindt de gemeente.
Kantineaanbod
Het aanbod in de kantine in het gemeentehuis is stap voor stap behoorlijk veranderd. ‘Hier hebben we inmiddels een saladebar’, wijst Maller aan. De medewerkers kunnen hun salade zelf samenstellen. ‘Hoe ze dat ook doen, de prijs blijft hetzelfde. Die hebben we trouwens wel wat verlaagd, om de kosten geen belemmering te laten zijn.’ Wit brood is er wel, maar wordt alleen verstrekt als erom gevraagd wordt. ‘De standaard is nu bruin en volkoren. Dat is een beetje hoe het werkt. We verbieden niks, maar bieden gezonde producten of gezondere varianten van producten nadrukkelijker aan. Als je te rigoureus de broodjes kroket in een keer in de ban doet, creëer je weerstand en loopt ook de cateraar het risico omzet te verliezen. We kiezen voor een positieve aanpak, net zoals we dat bijvoorbeeld ook aanraden bij sportkantines en de scholen in onze gemeente.’
Het is een expliciete ambitie van de gemeente: zorgen dat de medewerkers in een gezonde omgeving werken en dat ze daar gestimuleerd worden tot gezond gedrag. In de volle breedte: van voldoende bewegen tot gezond eten tot een aantrekkelijke werkomgeving. Op de verschillende deelgebieden zijn werkgroepen aan de slag gegaan. Maller trekt de werkgroep die zich op bewegen richt.
Niet bang zijn om te experimenteren!
Maller: ‘Afgelopen januari hebben we een clinic ‘Start to run!’ georganiseerd. Voor de deelnemers die dit een vervolg wilden geven heb ik een appgroep gestart. Nu organiseren ze het zelf en stimuleren deze collega’s elkaar om het hardlopen vol te houden.’ Zo werkt Maller het liefst: actief dingen opzetten, experimenteren en het daarna als het kan overdragen aan anderen. ‘Ja, dat betekent dat er ook weleens iets minder succesvol is. Niet mee zitten!’
‘Aan de ene kant moet je denk ik vasthoudend zijn, weten wat je wilt’, beklemtoont Maller. ‘Tegelijk moet je niet star zijn als het gaat om de manieren om je doelen te bereiken. Kies voor een positieve insteek. Probeer uit! Doe tests! Betrek zo veel mogelijk mensen! Ga niet alles zelf regelen. En blijf leren! Wij voeren binnenkort bijvoorbeeld op al onze locaties ‘werkfruit’ in. Medewerkers kunnen kosteloos een appeltje of ander fruit pakken. We denken nu dat de beste plek daarvoor de kantine is, en dan vlakbij de ingang, zodat mensen in de pauze als eerste een appel of banaan pakken. Maar misschien blijkt straks een heel ander deel van het gebouw wel veel beter te werken. Je moet gewoon zoeken naar wat het best werkt. Voor de watertappunten geldt hetzelfde. Het is natuurlijk mooi als mensen even in beweging komen om daar te komen, maar als het net té ver is, wordt er juist misschien weer minder gebruik van gemaakt.’
Stap voor stap
De gezonde kantine, watertappunten, werkfruit: het past allemaal bij de metamorfose die de gemeente zelf wil ondergaan. Heel nadrukkelijk hoort daar ook het aantrekkelijker maken van de vergaderkamers en de andere werkruimtes bij. ‘Kijk, deze werkplekken zijn al aangepakt, en hier moet alleen de vloer nog gedaan worden.’ Maller laat zien hoe het gebouw stap voor stap aantrekkelijker gemaakt wordt om te werken. De betreffende kamers krijgen een eigen thema, een sportthema, tennis in dit geval. De medewerkers worden uitgenodigd niet de hele dag op dezelfde plek te zitten en ook de aankleding van de ruimten wordt dus een stuk afwisselender, gezond voor lichaam en geest. ‘Gelukkig nam iedereen altijd al de trap. Er is wel een lift, maar dat levert geen tijdwinst op. Daar hoeft dus niks aan te gebeuren!’ En de trap komt uiteindelijk direct uit in de kantine waar het verse fruit al lonkt …