Iets te vieren? Daar komt vaak een lekkere traktatie bij kijken. Wat zijn gezonde traktaties die je kunt uitdelen in de organisatie? Laat je inspireren.
Appelperentaart
Ingrediënten
- 300 gram (volkoren) meel
- 5 el honing
- 200 gram roomboter
- 2 eieren (losgeklopt)
- 4 appels
- 4 peren
- 50 gram gemengde noten
- 2 tl kaneel
- 2 tl citroensap
- Snufje zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een springvorm ( Ø 24 cm) in met boter.
- Doe het meel, 3 el honing, de roomboter, de eieren en het zout in een kom en mix met deeghaken goed door elkaar.
- Kneed het deeg vervolgens met je handen tot een bal en leg 30 min in folie in de koelkast.
- Schil ondertussen de appels en peren en snijd in blokjes. Meng kaneel, citroensap, de rest van de honing en de noten door het appelperenmengsel.
- Neem 3/4e van het deeg en rol dit uit. Bekleed de bodem van de springvorm met deeg en voeg het appelperenmengsel toe.
- Maak van het overige deeg rolletjes en druk deze plat. Bekleed de taart met het deeg.
- Bak de taart in 50 minuten gaar.
Bereidingstijd: 1,5 uur
Chocoballen
Ingrediënten (voor ongeveer 20 stuks)
- 200 gram dadels
- 170 gram verschillende noten
- 60 ml kokosolie
- 2 eetlepels cacao
- Kokosrasp
Bereidingswijze
- Week de dadels voor 15 minuten in water.
- Doe de overige ingrediënten in een blender of keukenmachine.
- Mix alles goed door elkaar.
- Laat de dadels uitlekken en voeg toe aan het mengsel. Mix nogmaals.
- Schep alles in een kom en laat 10 minuten staan.
- Maak de balletjes en rol door de kokosrasp.
- Leg ze op een bord met bakpapier.
- Laat de chocoballen 1 uur hard worden in de koelkast.
Tip: Je kunt de chocoballen ook invriezen!
Bereidingstijd: 15 minuten
Bosbessen muffins
Ingrediënten (voor ongeveer 10 stuks)
- 1 banaan
- 2 eieren
- 100 ml melk
- 2 tl bakpoeder
- 125 gram havermout
- 100 gram blauwe bessen
- 1 tl kaneel
- 2 el zonnebloemolie
- Snufje zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Mix de havermout met de banaan, het bakpoeder, de eieren en de melk.
- Voeg de kaneel, het snufje zout en de zonnebloemolie toe.
- Voeg tot slot de blauwe bessen toe.
- Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.
- Bak de muffins in ongeveer 30-35 minuten in de oven.
- De muffins zijn gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
Bereidingstijd: 45 minuten
Kant-en-klaar
Gezonde snacks die je zo 1-2-3 op tafel zet:
- Een schaaltje noten (ongebrand/ongezouten)
- Fruit (tip: maak een fruitsalade of fruitspiesjes)
- Worteltjes
- Olijven
- Snoepkomkommers
- Cherrytomaatjes
- Snackpaprika's
- Mueslirepen zonder geraffineerde suikers
- Dadels met geitenkaas
- Popcorn (zelf 'poppen')
- Appel met kaneel en rozijnen

Bananenbrood
Heerlijk om uit te delen!
Ingrediënten
- 3 (rijpe) bananen
- 150 gram amandelmeel
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 3 eieren
- 2 eetlepels honing
- 1 hand gemixte noten (ongezouten en ongebrand)
- Snuf kaneel
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een glad beslag.
- Vet een cakevorm in of gebruik bakpapier.
- Giet het mengsel in de vorm.
- Bak het bananenbrood in 55 minuten gaar.
- Haal het uit de oven, laat afkoelen en snijd in plakken.
Eet smakelijk!
Kwarkbollen
Een simpel tussendoortje waar je eindeloos mee kunt variëren.
Ingrediënten
- 250 gram kwark
- 250 gram havermout
- 2 eieren
- 1 tl bakpoeder
- 1 el (olijf)olie
- 150 gram cranberries
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de kwark in een kom en klop daar de eieren 1 voor 1 door heen.
- Voeg bakpoeder en olie toe en roer door.
- Maal de havermout fijn in een keukenmachine of blender en roer door het beslag.
- Voeg de cranberries toe.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel met een ijsboltang (of 2 lepels) 12 bolletjes over de plaat.
- Bak de kwarkbollen 15-20 min in de oven.
Tip: vervang de cranberries voor ander fruit of noten voor de afwisseling.
Geroosterde kikkererwten
Liever een hartige snack? Maak deze 'gezonde borrelnootjes'.
Ingrediënten
- 200 gram kikkererwten uit blik
- 1 el olijfolie
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- Zeezout
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Laat de kikkererwten uitlekken en doe ze in een schaal.
- Voeg de olijfolie en specerijen toe en hussel door elkaar.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de kikkererwten over de plaat.
- Rooster de erwten gedurende 15 min krokant.
- Hussel de erwten door elkaar en rooster ze nog eens 5 tot 10 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Geniet ervan!
