Gezond gewicht

Uit onderzoek blijkt dat medewerkers met ernstig overgewicht vele dagen per jaar meer verzuimen dan medewerkers met een gezond gewicht. Wanneer het verzuim in jouw bedrijf al laag is, loont het toch om te investeren in gezond gewicht. Overgewicht heeft namelijk ook nadelige gevolgen voor de productiviteit en kan leiden tot arbeidsbeperkingen. Een actief bedrijfsbeleid rondom gezond gewicht is dus goed voor medewerker én werkgever!

Gezond gewicht is belangrijk. Toch komt ongezond gewicht veel voor. Zo’n 54 procent van de mannen en 46% van de vrouwen in Nederland heeft overgewicht. Daarnaast heeft ongeveer 14% van de volwassenen obesitas (CBS, 2015). Meer dan de helft van de Nederlanders heeft dus geen gezond gewicht!

Wat kan ik als werkgever doen voor medewerkers die te zwaar zijn?

Een gezond gewicht is goed voor iedereen. In sommige beroepen levert een te hoog gewicht problemen op bij het uitoefenen van het werk. Denk bijvoorbeeld aan buschauffeurs die niet meer in hun stoelen passen, laboranten met beschermende kleding die knelt, of kantoorpersoneel waarvan de bovenbenen niet onder een ergonomisch ingesteld bureau passen. Met werkplekaanpassingen is het mogelijk om medewerkers te helpen om, ondanks hun gewicht, hun werk met plezier te blijven doen. Met slimme maatregelen wordt een verminderde productiviteit beperkt. Beter is natuurlijk samen met medewerkers een plan op te stellen om overgewicht binnen de organisatie te beperken. Stimuleer medewerkers om gezonde keuzes te maken en biedt ook gezonde keuzes aan. Het is belangrijk om geleidelijk af te vallen door op een gezonde manier minder of anders te eten en structureel voldoende te bewegen.

Gezond gedrag

Gedrag veranderen is niet eenvoudig. Denk maar eens aan de miljoenen goede voornemens voor het nieuwe jaar die vlak daarna alweer 'vergeten' zijn. Toch kan werken aan gezond gedrag heel succesvol zijn. De werkgever kan daarin een positieve rol spelen op drie terreinen: weten, willen en kunnen.

Weten

Gelukkig weten veel Nederlanders dat een gezond gewicht belangrijk is. Veel minder Nederlanders weten hoe (on)gezond hun eigen gewicht is of dat een gezond gewicht krijgen en houden niet vanzelf gaat. Toch heeft onderzoek laten zien dat we, als we niets doen, ongemerkt een halve tot een hele kilo per jaar aankomen. Weten jouw medewerkers wat een gezond gewicht voor hen betekent? Weten ze ook dat hun werkgever een gezond gewicht belangrijk vindt en dat de organisatie hen wilt ondersteunen?

Willen

Gedrag veranderen en in stand houden vereist soms de nodige wilskracht; het gaat dus om motivatie! Interne motivatie komt vanuit de persoon zelf en externe motivatie heeft te maken met belonen en/of straffen. Beide vormen van motivatie kunnen een rol spelen bij gezond gewicht. Natuurlijk zijn er méér dan genoeg redenen om een gezond gewicht te willen (bijvoorbeeld: gezondheid, lekker in je vel zitten, uiterlijk, etc.). Dit zijn redenen die vooral van belang zijn voor de interne motivatie van medewerkers. De organisatie kan het personeel extern motiveren door gezond gedrag te stimuleren of te belonen.

Kunnen

Als werkgever heb je invloed op wat de medewerkers kunnen. Een gezonde keuze wordt namelijk grotendeels bepaald door de omgeving waarin men verkeert. Wanneer de werkplek een omgeving is waar gezond eten en bewegen mogelijk is en zelfs de meest logische keuze wordt, zullen medewerkers eerder geneigd zijn gezonde keuzes te maken. Daarnaast is het mogelijk binnen de organisatie cursussen aan te bieden waarin medewerkers leren gezond te eten en te bewegen.

sport schoen

Suggesties gezond gewicht op het werk

Er zijn veel verschillende mogelijkheden een gezond gewicht op het werk te stimuleren. Door (kleine) aanpassingen in de werkomgeving wordt het makkelijker voor medewerkers om gezonde keuzes te maken! Het kan ook helpen om de ongezonde keuzes moeilijker te maken. Houd rekening met de wensen en behoeftes van medewerkers; het is tenslotte voor hen bedoeld. Schakel enthousiastelingen in voor de organisatie van activiteiten. Zij maken hun collega's enthousiast en verhogen de motivatie van anderen.
 

  • Plaats ondersteunende faciliteiten (bijvoorbeeld printer, koffieautomaat) zodanig dat het gebruik ervan een kleine wandeling betekent.
  • Pas het aanbod van de kantine aan met gezonde producten.
  • Stimuleer het gebruik van de fiets door de aanschaf hiervan te ondersteunen.
  • Maak trappenhuizen toegankelijker. Maak gebruik van posters om traplopen te motiveren.
  • Bied medewerkers korting aan bij de sportschool.
  • Kies een gezonde en inspirerende invulling van het bedrijfsuitje.
appels

Wat is effectief?

Het is belangrijk om wijzigingen af te stemmen op de medewerkers en de organisatie. Stel dus steeds de volgende vraag: 'Wat werkt voor mijn medewerkers, wat werkt in onze bedrijfscultuur en wat werkt voor mij?'. Vaak betekent dat een combinatie van verschillende activiteiten de grootste kans van slagen heeft. Zo worden medewerkers op verschillende manieren aan het belang van een gezond gewicht herinnerd en is er voor ieder wat wils. Houd ook zeker in gedachten dat activiteiten het meeste succes hebben als ze goed zijn ingebed in de organisatie.

Neem de tijd om de activiteiten voor te bereiden en blijf de aandacht vasthouden! Gezond gewicht is iedere dag opnieuw van belang; dat geldt voor het bedrijf, voor de werkgever en voor de medewerkers. Zorg dus voor een aanpak die ook op de lange termijn in het bedrijf voortgezet en ondersteund wordt.

Tenslotte, hoe effectief de aanpak ook is, zonder goed voorbeeld van de werkgever wordt het niets. Zorg dat je zelf ook een gezond gewicht hebt, genoeg beweegt en in de kantine gezond eet.