Iedereen heeft dagelijks beweging nodig. De één komt hier vanwege zijn beroep en/of privéleven gemakkelijker aan toe dan de ander. Toch hoeft meer bewegen niet moeilijk te zijn. In bijna elk kantoorpand of huis is wel een trap te vinden. Gebruik die voortaan voor je dagelijkse portie beweging.

De lift is een gemakkelijke uitweg om beweging te ontlopen. Dat is zonde: traplopen is een combinatie van duur- en krachttraining waarmee je je conditie verbetert. Het is intensief door het hoogteverschil. Door de trap te pakken train je de voorste beenspieren, de quadriceps. Afhankelijk van hoe steil de trap is, worden ook de bilspieren aan het werk gezet. De buik- en onderrugspieren spannen zich aan, omdat je balans moet zoeken.

trappen

Tips

  • Werk je op kantoor en raakt de aandacht op? Loop een rondje en gebruik de trap. Even bewegen bevordert de kwaliteit van je werk.
  • Maak van traplopen een gewoonte. Door altijd de trap te nemen, hoef je er al snel niet meer over na te denken.
  • Sla geen treden over. Hoe meer treden je pakt hoe meer effect het heeft op je gezondheid.

Wist je dat...

  • ... je de bloedsomloop met 100 treden omhoog lopen net zo traint als met 15 minuten conditietraining?
  • ... je per minuut traplopen ongeveer 10 kcal verbrandt?
  • ... de trap nemen vaak sneller gaat? Doordat je vaak op de lift moet wachten en deze ook op andere verdiepingen stopt, is de traploper sneller.

Traploop workout

De trap kun je gebruiken voor een effectieve workout. Bekijk het filmpje!