Fit en vrolijk naar je werk! Werkgevers hebben nog steeds volop mogelijkheden om hun medewerkers een ‘fiets van de zaak’ te bieden, maar benutten deze nauwelijks. Dit blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. Zo kan een werkgever een renteloze lening verstrekken en daarnaast een kilometervergoeding bieden, waarmee de lening al fietsende wordt afgelost. De fiets is zo al snel binnen drie jaar terugverdiend. 71 procent van de werkgevers weet echter niet van het bestaan van deze regelingen, of kent ze wel, maar biedt ze niet aan.
“Het is al langer bekend dat fietsende medewerkers productiever, gelukkiger, en minder vaak ziek zijn. Ook zorgen forenzen op de fiets voor minder files en parkeerdruk en voor een betere luchtkwaliteit. Een gemiste kans dus dat de opties voor een fietsvergoeding zo onbekend zijn.” aldus Maarten van Biezen, hoofd Mobiliteit bij Natuur & Milieu. Animo onder medewerkers is er in elk geval genoeg: ruim de helft van de medewerkers geeft aan vaker op de fiets te gaan, als de werkgever de voordelige regelingen zou aanbieden.

Heel Holland fietst
De werkende Nederlander is positief over de fiets als vervoersmiddel, zo blijkt uit het onderzoek: twee derde van de respondenten vindt fietsen naar het werk een ontspannende activiteit en/of een goede manier om het hoofd leeg te maken van dagelijkse zorgen. Ook voor externe werkafspraken wordt de fiets als zeer geschikt gezien: slechts twee op de tien vinden het onprofessioneel overkomen om dan op de fiets te komen. De fiets wordt ook gezien als een meer betrouwbaar vervoersmiddel dan de auto of het openbaar vervoer; bijna de helft van de ondervraagden zegt met de fiets zeker op tijd op het werk te komen, tegenover 41% met de auto en 9% met het OV.
E-bike vervangt leasebak
Met de opkomst van de elektrische fiets, komt de fiets ook voor langere woon-werkafstanden steeds meer in zwang. Een vijfde van de ondervraagden geeft aan met een e-bike wel afstanden van meer dan 15 km af te willen leggen naar het werk. Van de mensen die nooit met de fiets naar het werk gaat, zegt 50% dat hen de e-bike geschikt lijkt om mee naar het werk te gaan. Daarmee wordt de fiets een geduchte concurrent voor de (lease-)auto. De kosten van een elektrische fiets worden echter soms gezien als belemmering bij de aanschaf. Juist ook voor deze duurdere fietstypes biedt een fiscale regeling via de werkgever uitkomst.
Een fiets van de zaak; zo regel je het
Sinds 1 januari 2020 is er een nieuwe bijtellingsregeling voor leasefietsen. Met de rekentool van de Fietsersbond rekent een medewerker snel uit of deze leasefietsregeling voor hem of haar gunstig is of dat een kilometervergoeding meer oplevert.
Vragen en antwoorden over de nieuwe fietsregeling voor een fiets van de zaak. Klik hier.
Certificering fietsvriendelijk bedrijf
Medewerkers stappen dus niet zomaar massaal op de fiets, daar moet de werkgever wel wat voor doen. Een mooi startpunt of eindpunt is een certificering als Fietsvriendelijk Bedrijf door de Fietsersbond. Zij checken hoe het staat met regelingen, faciliteiten en andere fietsgerelateerde zaken. Met een certificering laat de werkgever zijn waardering zien voor fietsende medewerkers. De checklist, eventuele audit en de rapportage geven aan wat al goed gaat, maar ook wat nog beter kan en hoe dit verder aan te pakken.
Praktijkvoorbeelden JOGG-gemeenten Rotterdam en Houten
Gemeente Rotterdam besloot niet alleen voor inwoners fietsinitatieven op te starten, maar ook voor haar eigen medewerkers. De gemeente liet zich daarom certificeren door de Fietsersbond en kreeg het bronzen certificaat Fietsvriendelijk Bedrijf uitgereikt.
Houten was in 2008 en 2018 fiets-stad van Nederland. De infrastructuur is heel gunstig gemaakt voor fietsers: ze hebben altijd voorrang. Daarnaast zijn de onderlinge wijken zijn niet goed binnendoor bereikbaar met de auto.
Ook op de werkvloer van de gemeente is er veel aandacht voor fietsen. Zo krijgen nieuwe medewerkers een fietstour door de stad Houten, ook als de nieuwe medewerker al lang in Houten woont. Er is een douche aanwezig op het gemeentehuis zodat fietsers zich kunnen douchen of omkleden na een fietsrit. En medewerkers hebben een pasje waarmee ze bij het station Houten (dat naast het gemeentehuis ligt) elektrische fietsen kunnen huren.
