Er is veel gezondheidswinst te boeken als Nederlanders meer zouden gaan bewegen. De Gezondheidsraad adviseert de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om mensen te stimuleren meer te bewegen. Daarbij kan samenwerking met lokale overheden, bedrijven en scholen ondersteuning bieden.
Op basis van wetenschappelijke inzichten zijn de Beweegrichtlijnen tot stand gekomen. De Gezondheidsraad adviseert de oude Nederlandse Norm Gezond Bewegen, de Fitnorm en de Combinorm te vervangen voor de nieuwe beweegrichtlijnen. Voldoende bewegen verkleint het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Ook zijn er aanwijzingen dat het de kans op borst- en darmkanker zou kunnen verkleinen. Uit onderzoek blijkt dat de gunstige effecten toenemen naarmate de hoeveelheid beweging toeneemt.

De beweegrichtlijn voor volwassen en ouderen:
- Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
- Minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning (wandelen, fietsen), verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
- Doe minstens 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
- Voorkom veel stilzitten.
De beweegrichtlijn voor kinderen van 4 tot 18 jaar:
- Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
- Minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
- Doe minstens 3 maal per week spier- en botversterkende oefeningen.
- Voorkom veel stilzitten.
Slechts 45% van de Nederlandse volwassenen, ouderen en kinderen voldoen aan de beweegrichtlijnen. Meer inzicht in de factoren die mensen helpen of juist belemmeren om genoeg te bewegen is daarom belangrijk volgens de Gezondheidsraad. Beweging integreren in het dagelijks leven kan al helpen. Bijvoorbeeld door lopend of fietsend naar het werk te gaan en de trap te nemen in plaats van de lift. Beweegprogramma's kunnen ook stimulerend werken, al is er volgens de raad wel meer onderzoek nodig naar de effectiviteit van de programma's. Tenslotte kan beweeggedrag worden gestimuleerd door de fysieke omgeving daar op in te richten met bijvoorbeeld een zit-sta bureau.
Wat kun je zelf doen? Met MijnGezondeWerkvloer stimuleer je medewerkers om in beweging te komen. Ga samen aan de slag met vitaliteit!
